T.R. Elektro AS

Slik bør du belyse baderommet: 5 gode tips

Litt usikker på hvilken belysning du bør ha på badet? Her kommer 5 gode tips til hvordan du får en stemningsfull og praktisk baderomsbelysning. 

Moderne og vakkert baderom i beige, med runde vegglamper

God baderomsbelysning er viktig for de daglige morgen-og kveldsrutinene, og for å holde det rent og pent på badet. I tillegg kan belysning heve det stilmessige uttrykket betraktelig!

1. Bruk dimbare downlights i taket

Ikke alle bad har store vinduer, som betyr at mange har begrenset mengde med naturlig dagslys. For å få mest mulig ut av belysningen på et bad må man først og fremst tenke på hvor man plasserer hovedlyskildene, og at man kan variere lysstyrke basert på ditt behov. 

I løpet av natten trenger man kun en svak og dunkel belysning, mens når du gjør deg klar om morgenen er det praktisk med full fres. Derfor anbefaler vi at du velger LED-spotter eller downlights som kan dimmes etter behov, slik at du har muligheten til å variere lysmengden fritt. 

Les også: Velg riktig belysning på kjøkkenet 

2. Speil med belysning

Man står ofte foran speilet på badet, enten for å pusse tenner, barbere seg eller sminke seg. Du har kanskje lagt merke til at spotlights ovenfra kaster skygger i ansiktet? For å unngå dette anbefaler vi lys som kommer forfra, da dette blir mest optimalt for å se godt.

Du kan velge LED-lys integrert i selve speilet, eller en god lyskilde montert rundt eller over speilet. Velg gjerne naturlig lys med fargegjengivelse, og det er enda bedre om man kan justere eller dimme det basert på behov og tid på døgnet. Dette vil garantert gi deg bedre belysning på badet, og det ser stilig ut også. 

Speilbelysning på et moderne og lyst bad
Belysning på vegg, i et mørkt og moderne baderom
Speilbelysning på et mørkt og moderne baderom

Varier belysningen på badet. Ved å bruke dimbare spotter og vegg- eller speilbelysning kan du enklere justere belysningen etter behov og oppgaver.

3. Hvilken fargetemperatur bør man velge?

For å få mest mulig nytte av baderomsbelysningen er det greit å tenke på fargetemperatur. Du kan få lyspærer som avgir enten kaldt eller varmt lys, og alt imellom. For å finne riktig pære med rett fargetemperatur må du se på Kelvin-skalaen. 

Det vanligste i privatboliger er å bruke lyspærer mellom 2700-3000K. På baderom er det anbefalt å ha en fargetemperatur som minner mest mulig om naturlig dagslys, mellom 3000-4000K, da ser man best.

Kort oversikt over de ulike fargetemperaturene:

  • Under 2500K: Lyspærer under 2500K gir et veldig varmt og lunt lys, og passer perfekt som stemningsbelysning. Brukes ofte for å skape en lun atmosfære, i kombinasjon med annen belysning.
  • 2500-2700K: Varmhvitt lys er ofte i denne skalaen, lyspærene har en lun glød som passer i rom der man skal hygge seg, som f.eks i stua.
  • 3000K: Dette lyset er blant det vanligste å benytte på badet, spesielt om man kan dimme det. Det er noe hvitere enn det varmhvite lyset, og fungerer godt flere steder i hjemmet. 
  • 3500K: Dette lyset har en hvit fargetemperatur, og blir ofte referert som hvitt lys. Det er et nøytralt lys som kan passe godt i arbeidsområder, som vaskerom, kjøkkenbenken eller på et kontor.

4. Velg LED-belysning

På baderom anbefaler vi LED-pærer. De er svært godt egnet til våtrom, varer veldig lenge og kan dimmes. På grunn av RoHS-direktivet produseres det ikke lenger halogen-pærer. Derfor anbefaler vi at du uansett bytter ut halogen til LED. 

LED-belysning er i tillegg ofte bedre for både miljøet og lommeboka, ved at pærene er mer energieffektive. Ved å velge dimbare pærer kan du ha full belysning når du skal vaske badet, og når du skal slappe av med et bad kan du senke belysningen til en behagelig atmosfære. 

Moderne baderom i gråtoner
Moderne, stilrent, skandinavisk baderom, med LED-belysning.
Belysning på vegg, i et mørkt og moderne baderom

5. Planlegg belysning i ulike soner

Belysning spiller en viktig rolle i å skape et innbydende, funksjonelt og moderne bad. For å få mest mulig ut av lyset anbefaler vi deg å tenke på de ulike sonene du har på badet.

Taklys:

Den viktigste belysningen er den generelle belysningen, som lyser opp hele rommet. Dette er stort sett alltid taklys, f.eks innfelte downlights, som sørger for en jevn belysning på hele badet. 

Dimbare downlights sørger for at rommet føles lyst og romslig, og det er praktisk og justerbart. Velg belysning med god lysstyrke og en fargetemperatur som ligner mest mulig på naturlig dagslys. Det skaper en frisk og energisk atmosfære på badet.

Oppgavebelysning:

Belysning på områder der du utfører daglige rutiner, som rundt servanten og foran speilet, er også viktig å tenke på. 

Det er veldig praktisk å ha godt lys til barberingen, til å sminke seg eller pusse tennene. Her har du mange valg. Du kan f.eks. installere et speilskap eller speil med lys rundt, bak, på siden, over eller integrert i selve speilet. 

Vi anbefaler LED-lys med høy lysstyrke og at fargetemperaturen ligger på mellom 3000-4000 Kelvin. Det er ideelt for å få mindre skygger og gir deg et klart og naturlig lys.

Stemningsbelysning og dekorativ belysning:

Stemningsbelysningen bidrar til at du får en mer avslappende og innbydende atmosfære på badet. Dette kan du oppnå med f.eks. dimbare vegglamper, pendellamper fra taket, LED-striper langs gulvet, i dusjnisjer eller under baderomsmøbel. 

Med dimbar belysning har du muligheten til å justere lysstyrken etter behov, som er perfekt for å skape en rolig og behagelig stemning når du tar et avslappende bad.

Nyttig å vite om sikkerhet på baderommet 💡

Belysning på et baderom skiller seg litt ut fra de andre rommene i boligen, du må nemlig ta hensyn til sikkerhet for våtrom. Elektriske installasjoner i våtrom må utføres av en elektriker. 

Våtrommet er inndelt i 3 soner, etter hvor stor fuktpåkjenning det er. Dette avgjør hvilke typer lamper du kan velge i de ulike sonene, og hvilken IP-grad lampene skal ha.  

Badet kan deles inn i 3 soner:

  • Sone 0: Innvendig del av dusj eller badekar. Sonen slutter 10 cm over gulvet, eller 10 cm over der hvor vannet renner ut fra badekaret.
  • Sone 1: Innvendig del av dusj eller badekar, og over badekar. Strekker seg opp til 225 cm over gulvet.
  • Sone 2: Belysning i nærheten av dusj eller badekar. Sonen strekker seg 225 cm over gulvnivå, og omfatter området fra dusj-sonen og badekaret, til og med 60 cm utenfor.  

Belysning i sone 0 må være spesialberegnet for dette, med en IP67. Belysning i sone 1-2 må være godkjent etter standarden IP44. Utenfor disse sonene kan du montere vanlig belysning, bare sørg for at alt av elektriske installasjoner er jordet.

Ved å planlegge belysningen i ulike soner, kan du skape et balansert og funksjonelt bad, som både er praktisk og avslappende. Våre elektrikere er dyktige på belysning, og gir god rådgivning på ulike belysningsløsninger for ditt bad. Kontakt oss i dag!

Ønsker du hjelp med belysning på badet?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere i dag, så hjelper vi deg å finne riktige belysning for ditt bad.